Zakwas chlebowy żytni 52 g - 25 szt.
Opis
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Składniki: zakwas żytni (50%), mąka ze słodu jęczmiennego (19,2%), sól (19,2%), cukier (11,6%) Może zawierać nasiona sezamu, mleko, soję, orzechy oraz orzeszki ziemne.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W PIEKARNIKU 1. Do miski wsyp 52g mieszanki do wypieku chleba na zakwasie, wsyp 250g mąki żytniej typ 720 oraz 200g mąki pszennej typ 750, następnie wlej 310 ml wody o temperaturze pokojowej. Dodaj 7g suchych lub 15g świeżych drożdży. 2. Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut. 3. Wyjmij cisto, uformuj podłużny wałek i włóż do formy (np. o wymiarach 25x11x7). Przykryj i pozostaw ciasto na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można naciąć wierzch kęsa, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu. 4. Wstaw formę do gorącego piekarnika (200-220 °C) na środkowy poziom i piecz przez 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W AUTOMACIE DO PIECZENIA 1. Do formy automatu wlej 280 ml wody o temperaturze pokojowej 2. Do wody wsyp 52g mieszanki do wypieku chleba na zakwasie, wsyp 250 g mąki żytniej typ 720 oraz 200 g maki pszennej typ 750 i dodaj 7g suchych lub 15 g świeżych drożdży. 3. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba. 4. Po wypieku wyjmij chleb z automatu.
|
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W PIEKARNIKU 1. Do miski wsyp 52g mieszanki do wypieku chleba na zakwasie, wsyp 250g mąki żytniej typ 720 oraz 200g mąki pszennej typ 750, następnie wlej 310 ml wody o temperaturze pokojowej. Dodaj 7g suchych lub 15g świeżych drożdży. 2. Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut. 3. Wyjmij cisto, uformuj podłużny wałek i włóż do formy (np. o wymiarach 25x11x7). Przykryj i pozostaw ciasto na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można naciąć wierzch kęsa, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu. 4. Wstaw formę do gorącego piekarnika (200-220 °C) na środkowy poziom i piecz przez 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W AUTOMACIE DO PIECZENIA 1. Do formy automatu wlej 280 ml wody o temperaturze pokojowej 2. Do wody wsyp 52g mieszanki do wypieku chleba na zakwasie, wsyp 250 g mąki żytniej typ 720 oraz 200 g maki pszennej typ 750 i dodaj 7g suchych lub 15 g świeżych drożdży. 3. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba. 4. Po wypieku wyjmij chleb z automatu.
|
Data minimalnej trwałości 6 miesięcy
|
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
|
Masa netto: 52 g
|
Wyprodukowano przez: POLSKIE MŁYNY Sp. z o.o. ul. Połczyńska 97A 01-303 Warszawa
|