Mieszanka do wypieku chleba żytnio-pszennego - 6 szt.
Opis
Składniki: mąka żytnia (59,7%), mąka pszenna (25,2%), gluten pszenny, suszony zakwas żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, sól, suszone drożdże, emulgator: lecytyny (z rzepaku), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Może zawierać nasiona sezamu, mleko, soję, orzechy oraz orzeszki ziemne
WARTOŚĆ ODZYWCZA w 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna |
1433 kJ/ 339 kcal |
Tłuszcz |
3,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g |
Węglowodany |
63 g |
w tym cukry |
2,2 g |
Błonnik |
5,9 g |
Białko |
12 g |
Sól |
1,8 g |
Źródło błonnika pokarmowego
Data minimalnej trwałości: 6 miesięcy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Masa netto: 300 g
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mieszankę i wodę.
- Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.
- Wyjmij ciasto, uformuj podłużny wałek i włóż do formy. Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można delikatnie naciąć wierzch kęsa, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu.
- Wstaw formę do gorącego piekarnika (180-200oC) na środkowy poziom i piecz bez termoobiegu przez 40-50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą.
Wyprodukowane przez:
POLSKIE MŁYNY sp. z o.o.
ul. Połczyńska 97A
01-303 Warszawa