Mieszanka do wypieku chleba pszenno-żytniego z cebulą - 9 sztuk
Opis
Składniki: mąka pszenna (63,8%), mąka żytnia (21,0%), cebula smażona granulowana (3%), suszony zakwas żytni, cebula w proszku (2%), mąka ze słodu jęczmiennego, gluten pszenny, sól, emulgator: lecytyny (z rzepaku), pieprz czarny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.
Może zawierać nasiona sezamu, mleko, soję, orzechy oraz orzeszki ziemne
Źródło błonnika pokarmowego
Data minimalnej trwałości: 2 miesiące
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Masa netto: 500 g
WARTOŚĆ ODZYWCZA w 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna |
1456 kJ/ 344 kcal |
Tłuszcz |
2,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g |
Węglowodany |
65 g |
w tym cukry |
0,6 g |
Błonnik |
4,9 g |
Białko |
12 g |
Sól |
2,0 g |
Sposób przygotowania w piekarniku i automacie
W piekarniku:
- Do głębokiej miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 300 ml wody o temperaturze pokojowej. Dodaj 7g suchych lub 15g świeżych drożdży.
- Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach, do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem w naczyniu na 20 minut.
- Wyjmij ciasto, uformuj podłużny wałek i włóż do wysmarowanej tłuszczem formy (np. o wymiarach 25x11x7 cm). Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można delikatnie naciąć wierzch kęsa, zapobiegnie to niekontrolowanemu pęknięciu.
- Wstaw formę do gorącego piekarnika (200-220oC) na środkowy poziom i piecz przez 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą.
W automacie do pieczenia:
- Do formy automatu wlej 280 ml wody o temperaturze pokojowej.
- Do wody wsyp 500 g mieszanki i dodaj 7g suchych lub 15 g świeżych drożdży.
- Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.
- Po wypieku wyjmij chleb z automatu
Wyprodukowane przez:
POLSKIE MŁYNY sp. z o.o.
Połczyńska 97A
01-303 Warszawa