Mieszanka Ciasto Kruche - 10 szt.
Opis
W ZESTAWIE ZNAJDUJE SIĘ 10 SZTUK!
SKŁAD:
Składniki: mąka pszenna krupczatka, cukier, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), sól.
Może zawierać nasiona sezamu, mleko, soję, orzechy oraz orzeszki ziemne
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna |
1537 kJ/ 362 kcal |
Tłuszcz |
1,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,3 g |
Węglowodany |
79 g |
w tym cukry |
29 g |
Błonnik |
1,5 g |
Białko |
8,5 g |
Sól |
0,12 g |
DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI: 12 miesięcy
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
MASA NETTO: 400 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KRUCHE CIASTO
Przygotować do ciasta: 1 jajko, 100g masła
Przygotować do nadzienia: 1 kg jabłek, 1-2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wsypać zawartość opakowania, dodać jajko i miękkie masło. Całość zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
- Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Prażyć na małym ogniu 10-15 minut.
- Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
- Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub skruszyć (delikatnie przygnieść).
- Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, zetrzeć lub skruszyć resztę ciasta (nie przygniatać). Piec bez termoobiegu w temp. 175-180°C przez 40-45 min (do zarumienienia).
KRUCHE CIASTECZKA
Przygotować do ciasta:
1 jajko, 100g masła, mąka do podsypania, gruby cukier (orzechy).
Rada: łyżka kwaśnej śmietany doda puszystości ciasteczkom.
Rada: dodaj 2 łyżki kakao i 2 łyżki przyprawy korzennej, otrzymasz pierniczki.
- Do naczynia wsypać zawartość opakowania, dodać jajko i miękkie masło (kwaśną śmietanę, kakao, przyprawę). Całość zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Włożyć do zamrażalnika na 30 min.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy, (podsypując lekko mąką) na grubość 4-5mm.
- Wycinać ciasteczka za pomocą noża lub foremek, obsypać grubym cukrem (orzechami).
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciastka. Piec w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu w temp. 175-180°C przez 12-15 minut (do zarumienienia)
WYPRODUKOWANE PRZEZ:
POLSKIE MŁYNY sp. z o. o.
Połczyńska 97A
01-303 Warszawa