Mieszanka do wypieku chleba pszenno-żytniego chleb baltonowski - 9 szt.
Opis
W ZESTAWIE ZNAJDUJE SIĘ 9 SZTUK!
SKŁAD:
Składniki: mąka pszenna typ 750 (67,5%), mąka żytnia typ 720 (22,5%), suszony zakwas żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, gluten pszenny, sól, emulgator: lecytyny (z rzepaku), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.
Może zawierać nasiona sezamu, mleko, soję, orzechy oraz orzeszki ziemne
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
WARTOŚĆ ODZYWCZA w 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna |
1436 kJ/ 339 kcal |
Tłuszcz |
2,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g |
Węglowodany |
65 g |
w tym cukry |
1,2 g |
Błonnik |
4,7 g |
Białko |
11 g |
Sól |
2,0 g |
DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI: 4 miesięcy
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
MASA NETTO: 500 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W PIEKARNIKU I AUTOMACIE
W piekarniku:
- Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 330 ml wody o temperaturze pokojowej. Dodaj 6g suchych lub 12,5g świeżych drożdży.
- Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.
- Wyjmij ciasto, uformuj podłużny wałek i włóż do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25x11x7 cm. Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można delikatnie naciąć wierzch kęsa, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu.
- Wstaw formę do gorącego piekarnika (200-220oC) na środkowy poziom i piecz przez 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą.
W automacie:
- Do formy automatu wlej 290 ml wody o temperaturze pokojowej.
- Do wody wsyp 500 g mieszanki i dodaj 6g suchych lub 12,5 g świeżych drożdży
- Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba.
- Po wypieku wyjmij chleb z automatu
WYPRODUKOWANE PRZEZ:
POLSKIE MŁYNY sp. z o. o.
Połczyńska 97A
01-303 Warszawa